Oplevering Senso.

Droneshot Senso
Deze maand ronden we project Senso in Amsterdam-Zuidoost af: het grootste  verduurzamingsproject van Nederland, waarbij in totaal 935 woningen zijn verduurzaamd in opdracht van Eigen Haard. Een bijzonder hoogtepunt na hard werken.

We werkten dan ook met een strakke planning om wekelijks zo’n 20 woningen op te leveren. We hebben steeds maximaal twee dagen nodig om de werkzaamheden in één woning uit te voeren, zo vertelt projectmanager Dennis Stroobach. “In die dagen werd asbest gesaneerd, gingen de kozijnen eruit en kwamen er weer nieuwe kozijnen in. Dat is best pittig geweest.”

Benieuwd naar het eindresultaat? Zie de voor- en nabeelden in onderstaande video!

 

Verduurzamen van woningen.

De woningen in project Senso werden verduurzaamd van energielabel E naar label A. We isoleerden alle gevels, daken en vloeren. Ook zijn mechanische ventilaties en ventilatieroosters geplaatst. Een flinke klus, maar met een mooi doel. De energielasten gaan voor de bewoners omlaag en we dragen bij aan een duurzame toekomst, voor iedereen.

Een intensief verduurzamingsproject als Senso heeft – vanzelfsprekend – ook impact op de bewoners. Bewonersconsulent Marie-Louise zorgde er dan ook voor dat de bewoners continu op de hoogte waren over de planning en voortgang van onze werkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden konden de bewoners in hun woning blijven.

Bewoner aan het woord.

Wie de verduurzaming van dichtbij heeft meegemaakt is Greet Overbeek, bewoonster van het Millingenhof, waar de werkzaamheden in februari 2024 plaatsvonden. Zij vertelt hoe ze deze periode beleefd heeft. “Deze woningen waren als laatste aan de beurt. Ongeveer twee weken van tevoren wist ik wanneer ze in mijn woning bezig zouden zijn.

Op een vrijdag zijn de stofschotten geplaatst en op maandag werden alle ramen en de schuifpui aan de tuinkant vervangen. De dag erna zijn ze aan de voorkant bezig geweest met de ramen. Ook is er keralit op het balkon gemonteerd, nieuwe mechanische ventilatie geplaatst en het dak geïsoleerd. Alles is fantastisch verlopen. Ik heb alleen maar lof voor de mensen van QBuild. Natuurlijk moet er geboord worden en geeft dat soms geluidsoverlast, maar daar kun je je van tevoren op instellen. Ik bood de mannen regelmatig koffie of wat lekkers aan. Een kleine moeite maar het werd enorm gewaardeerd.”

Greet vertelt dat ze al 26 jaar op het Millingenhof woont en dat voor al de isolatie van de woning voorheen te wensen over liet. “In de winter was het hier ijskoud en haast niet warm te krijgen. En ’s zomers was het dan juist weer heel heet. Ik merkte afgelopen februari al verschil als ik de kachel aanzette en het ook echt warmer werd in huis. En aan mijn gasverbruik merk ik het ook. In januari, voor de verduurzaming, heb ik 110 kubieke meter gas verstookt en in februari was dit maar 43 kubieke meter. Dat is natuurlijk een enorm verschil.”