Start project Koekoeksplein.

Koekoeksplein QBuild
QBuild start in januari 2024 aan project Koekoeksplein in opdracht van Eigen Haard. Tijdens dit project gaan we aan de slag met renovatie- en verduurzamingswerkzaamheden van 210 woningen op en rondom het Koekoeksplein in Amsterdam.  Projectleider Malu vertelt meer over de voorbereidingsfase van dit project.

Verduurzaming.

In project Koekoeksplein gaan we aan de slag met onder andere verduurzaming. Malu vertelt wat we allemaal gaan doen: “We gaan de kruipruimtes isoleren, er komt nieuw HR++ glas, er komen zonnepanalen en bewoners konden kiezen voor voorzetwanden. Omdat de woningen monumentaal zijn en er geen spouw aanwezig is, is dit de beste optie om de wanden te isoleren. Vanuit Eigen Haard krijgen bewoners die hiervoor kiezen een vergoeding zodat ze zelf de wand kunnen behangen of schilderen naar wens. Uiteindelijk hebben zo’n 120 bewoners gekozen voor deze voorzetwanden.” De zonnepanelen worden geplaatst vanuit Eigen Haard en het is aan de bewoners of zij hier gebruik van willen maken. “Ook doen we andere verduurzamingsklussen zoals het dichtmaken van kieren en naden in de buitengevel en het verzorgen van betere ventilatie in de woning”, vertelt Malu.

Terug naar vroeger.

Ook de onderhoudswerkzaamheden worden druk voorbereid. Malu: “Bij de dakgoten zitten bijvoorbeeld asbestplaten. Uiteraard worden deze gesaneerd. Aan de voorgevel worden alle kozijnen vervangen. Hierin zitten nu aluminium intrekkozijnen, maar van oudsher zaten hier houten kozijnen in. Nu komen er weer nieuwe houten kozijnen met de indeling en kleuren van vroeger.” De houten kozijnen in de achteregevel blijven zitten en worden geschilderd. Maar dat is nog niet alles, we doen nog meer onderhoudswerkzaamheden zoals de dakkapellen vervangen, lood vervangen en de standleidingen controleren.  “We vervangen cv-ketels als deze ouder zijn dan 18 jaar. Sommige woningen hebben zelfs nog een oude gaskachel dus die gaan er sowieso uit. En dat is nog lang niet alles van wat we gaan doen”, zegt Malu.

Voorbereiding en planning.

De voorbereiding en planning zijn in dit project extra belangrijk. Na de bouwvak zijn we gestart met de voorbereidingen, zodat we nu in januari van start kunnen gaan. Malu vertelt wat de uitdagingen zijn van dit project: “Iedere woning en iedere plattegrond is hier anders. Soms heb je een woning van drie verdiepingen, het andere moment drie losse appartementen en het andere moment mis je weer een benedenwoning. Tijdens de planvoorbereidingen is dit al in grote lijnen in kaart gebracht, maar tijdens de warme opnames vraagt dit extra aandacht. Zo moeten we per woning de route voor de mechanische ventilatie bepalen en bekijken waar voorzetwanden komen.”

Uiteraard hebben we tijdens dit project een bewonersbegeleider. Malu: “Onze collega Patrick doet de bewonersbegeleiding. Hij doet vooraf de sociale opnames en kijkt naar de thuissituatie of andere bijzonderheden waar we rekening mee moeten houden. Hij houdt de bewoners op de hoogte van de planning en zorgt dat we goed kunnen starten in de woning.”