Abdessamad Srour

Duurzaamheidsregisseur bij QBuild.

Duurzaamheidsregisseur
Sinds 1 december 2021 bekleed Abdessamad Srour de rol van duurzaamheidregisseur. Een belangrijke rol, duurzaamheid staat namelijk ook bij QBuild hoog op de agenda. Maar wat doet een duurzaamheidregisseur zoal? We vroegen het Abdessamad.

Jij bent duurzaamheidregisseur, wat houdt dat eigenlijk in?

Als duurzaamheidsregisseur ben ik verantwoordelijk voor het duurzaam omgaan met mensen, materialen en omgeving. Namens QBuild, maar ook samen met de geselecteerde bedrijven waarmee wij samenwerken. Dag in, dag uit ben ik in gesprek met onze collega’s en deze geselecteerde bedrijven om te onderzoeken waar er mogelijkheden zijn om ons werk duurzaam uit te voeren.

Ik nodig daarom ook eenieder uit om daarin mee te denken en het gesprek aan te gaan. De enige manier waarop we duurzaam kunnen zijn en werken is door het samen te doen.

Wat vind je zo leuk aan deze functie?

Het leuke aan deze functie is dat het thema duurzaamheid actueel is en dat duurzaamheid meer is dan alleen denken aan het milieu en het besparen van energie. Het is een andere manier van denken, werken en leven. Om maar een voorbeeld te geven: je zou al bezig kunnen zijn met duurzaamheid door een theezakje twee keer te gebruiken in plaats van dat je het theezakje na één keer al weggooit.

Of alle materialen in één keer laten aanvoeren bij de projecten in plaats van dat je iedereen zijn eigen materialen laat vervoeren. Hierdoor verminder je de CO₂-uitstoot.

Wat heb je gedaan voor je bij QBuild kwam werken?

Hiervoor was ik ook duurzaamheidsregisseur, bij Heijmans Utiliteit Schiphol. Daar was ik verantwoordelijk voor het zorgen dat we samen de duurzaamheidsdoelstellingen van Schiphol nastreven. Onder andere op het gebied van afval scheiden op projecten en in de kantoorpanden, het circulair bouwen op Schiphol en het verminderen van de CO₂-uitstoot van voertuigen en gebouwen.

Je werkt nu een paar maanden bij QBuild: hoe duurzaam is onze organisatie?

QBuild is al vrij duurzaam. Zo heeft de vestiging Amsterdam zonnepanelen op het dak, die vorig jaar 27,5 megawattuur hebben opgewekt. Dat is goed voor elf huishoudens. Hierdoor heeft de vestiging nu energielabel A. Daarnaast zijn recent alle verlichtingsarmaturen van dit pand vervangen voor LED-panelen.

Er zijn zeker nog mogelijkheden tot verduurzaming, maar je merkt dat iedereen binnen QBuild nu al een steentje bijdraagt.

Hoe gaat QBuild de duurzaamheid verder verbeteren komende jaren?

QBuild gaat zich richten op meerdere dingen. Het verlagen van CO₂-uitstoot van het wagenpark en de geselecteerde bedrijven waarmee we samenwerken, het verbeteren op gebied van afvalscheiding op kantoor en bij de projecten, het inzetten op de circulaire economie en tot slot het bieden van werk- en opleidingsmogelijkheden binnen de organisatie, maar ook voor mensen die het leuk zouden vinden om te leren en werken binnen QBuild.

Zero-emissie elektrische wagen
Deze elektrische, zero-emissie QBuild-wagen rijdt momenteel in Amsterdam

En Abdessamad: hoe duurzaam ben jij?

Op het moment rij ik met een elektrische auto. Thuis heb ik al mijn gloeilampen al vervangen voor ledverlichting. De volgende stap is het isoleren van het huis en in de verdere toekomst het plaatsen van zonnepanelen.

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Zoals eerder gezegd is duurzaamheid een andere manier van denken, werken en leven. Door bewust bezig te zijn met hoe iets wordt gebruikt en of dat beter kan, kom je tot de ontdekking dat zelfs de kleinste acties kunnen leiden tot mooie veranderingen. Daarnaast kan eenieder ongeacht wat zijn/haar plaats is binnen de organisatie een bijdrage hieraan leveren. Duurzaamheid is voor mij een gezamenlijk doel en streven. Ik kan het maar niet vaak genoeg benadrukken, maar het kan alleen als we het samen doen, dus met elkaar. Ook als iets nog niet gaat zoals het zou moeten wil ik graag in gesprek en meedenken in hoe het wel zou kunnen.

 

24/7 bereikbaar

Schade aan je gebouw door een calamiteit? QBuild staat dag en nacht voor je klaar.