Zonnepanelen, wat levert dat op?

Wat leveren zonnepanelen op?
Zonnepanelen zijn in opkomst, omdat je flink kunt besparen op energie. Hoeveel leveren ze nu écht op en hoe werken ze? En waar moet je op letten als je zonnepanelen wil laten plaatsen?

In dit artikel vind je alles wat je wilt weten over zonnepanelen voor particulier en zakelijk gebruik.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit wat we ‘zonnecellen’ noemen. Ze zijn meestal gemaakt van het materiaal silicium, dat alleen stroom geleidt als het in aanraking komt met zonlicht. Zodra er zon op de zonnecellen valt, ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de zonnecel en de negatieve lading onder de zonnecel. Deze stroom heet gelijkstroom.

De elektriciteit die je in je pand via de stopcontacten gebruikt is wisselstroom. Daarom is er een omvormer nodig die de gelijkstroom van je zonnepanelen omvormt in wisselstroom. Deze omvormer stuurt de wisselstroom het elektriciteitsnet op, zodat jij het kan gebruiken. En daar wordt het interessant, want met voldoende zonnepanelen kun je bijna al je elektriciteitsverbruik uit zonne-energie halen!

Hoeveel kosten zonnepanelen gemiddeld?

Om te weten wat zonnepanelen opleveren voor je woning, is het in de eerste plaats belangrijk om te weten wat ze kosten. Gemiddeld kosten zonnepanelen voor een particuliere woning 5400 euro, inclusief btw. Dit gaat om een set van 10 zonnepanelen Omdat het een milieuvriendelijke investering is, krijg je de btw terug van de belastingdienst. Dan kom je uit op een bedrag van ongeveer 4500 euro. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Omdat ze iets verouderen, gaat de opbrengst met de jaren iets achteruit.

Wat leveren zonnepanelen op voor je woning?

Als particulier kun je met 10 zonnepanelen tot wel 800 euro per jaar besparen. Een groot voordeel! De investering betaalt zich dus na ongeveer 7 á 10 jaar terug. Er zijn een paar factoren die een rol spelen in de uiteindelijke opbrengsten van zonnepanelen. We bespreken ze hieronder.

Dit is belangrijk om te weten over de opbrengst van je zonnepanelen

Om optimaal gebruik te maken van je zonnepanelen, is het belangrijk om te weten hoeveel stroom je in een jaar verbruikt. Vervolgens heb je voldoende zonnecellen nodig om die hoeveelheid stroom op te wekken. Daarbij moeten de zonnepanelen op de juiste plek op je dak geïnstalleerd worden: namelijk daar waar er genoeg zon op de panelen valt. In het kort is het volgende belangrijk voor een optimale opbrengst:

  • Jouw stroomverbruik per jaar in kWh (bijvoorbeeld 3000 kWh)
  • De aanschaf van apparaten die jouw stroomverbruik hoger maken (inductie koken warmtepomp, elektrische auto)
  • Het vermogen van de zonnepanelen van de leverancier, uitgedrukt in Wattpiek

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, hangt af van meerdere factoren. Maar reken bij een gemiddeld huishouden in Nederland op een gebruik van zo’n 3.500 kWh per jaar.

Je kunt zelf uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, als je weet wat het vermogen is van de panelen van jouw leverancier. Reken als volgt: jouw jaarlijkse verbruik x 1,1 gedeeld door het vermogen van 1 paneel in wattpiek. Een goede leverancier zal met jou bekijken welke zonnepanelen en omvormer het meeste opbrengen op jouw dak.

Zonnepanelen voor je bedrijfspand: wat zijn de voordelen?

Voor een bedrijfspand kunnen zonnepanelen hetzelfde opleveren als voor een particulier. Goed nieuws is dat je als onderneming de btw van de installatie en het materiaal van de zonnepanelen kunt terugvragen. Dit kan als particulier echter ook. In een aantal gevallen heb je als ondernemer daarnaast recht op subsidie voor zonnepanelen, of op de energieinvesteringsaftrek. In dat laatste geval kun je 45,5% van je investeringskosten aftrekken van je fiscale winst.

Hier moet je op letten als ondernemer

Als ondernemer kun je in sommige gevallen nog iets meer voordelen uit zonnepanelen halen dan als particulier. Wel moet je op enkele zaken letten:

  • De verzekering van je pand: het plaatsen van zonnepanelen kan gevolgen hebben voor het verzekeren van je bedrijfspand. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld eisen stellen aan het onderhoud van de panelen.
  • Het plaatselijke stroomnet moet voldoende capaciteit hebben.
  • Vergunningen: vaak moet je als onderneming een vergunning hebben voor zonnepanelen.

Zonnepanelen laten plaatsen door QBuild.

Eén van de doelstellingen van QBuild is om te bouwen aan een duurzame toekomst. Zonnepanelen kunnen zorgen voor een fors lager energielabel van je woning of bedrijfspand. Hoe lager je energielabel, hoe energiezuiniger je pand. Wij bekijken samen met jou welke zonnepanelen oplossing het meeste opbrengt. Op naar een duurzame wereld!

24/7 bereikbaar

Schade aan je gebouw door een calamiteit? QBuild staat dag en nacht voor je klaar.