Duurzaamheid

Wat zijn de voordelen van HR++ glas?

HR++ glas
HR++ glas is steeds meer in opkomst. HR betekent hoog rendement, wat wil zeggen dat het glas warmteverlies tegengaat. Om daarvoor te zorgen, bestaat HR++ glas uit meerdere lagen, met een speciale coating.

Hoe werkt HR++ glas en wat zijn de voordelen voor jouw woning of bedrijf? In deze blog lees je alles over dit duurzame glas.

Wat is HR++ glas?

HR++ glas is een benaming voor dubbelglas dat erg goed isoleert. HR++ glas bestaat uit twee lagen glas, met daarbinnen (in de spouw) een argon gasvulling. Het glas bevat daarnaast een speciale coating. Het glas is bedoeld om in de winter warmte binnen te houden, terwijl het in de zomer de warmte juist buiten houdt.

Waarom is HR++ glas zo duurzaam?

HR++ dubbelglas isoleert niet alleen, maar zorgt er actief voor dat er minder verwarmd hoeft te worden. Dit komt door het laagje coating, dat de langgolvige straling van de zon weerkaatst. Het is dus een goede stap als je duurzamer wilt omgaan met energie: de warmte ontsnapt minder snel én het wordt sneller warm in de ruimte wanneer de zon schijnt.

Veel mensen die hun huis of kantoor renoveren, kiezen voor HR++ glas. De oudere varianten (HR en HR+ glas) worden steeds minder gebruikt. Dit zijn de voorlopers van HR++ glas, die een andere vulling bevatten in de spouw en een oudere coating hebben.

HR ++ glas plaatsen

Wat is de U-waarde van HR++ glas?

Een begrip dat je veel tegen zult komen als je je verdiept in dubbelglas, is de U-waarde. Met de U-waarde wordt de ‘warmtedoorgangscoëfficiënt’ bedoeld. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde per m² wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe effectiever de isolatie. De U-waarde van HR++ glas is ongeveer 1,2. Behoorlijk laag dus, als je kijkt naar de voorlopers van HR++ dubbelglas.

Ter vergelijking

Standaard dubbelglas heeft een U-waarde van 2,9 en enkelglas heeft een U-waarde van ongeveer 5,6. Enkelglas kom je nog regelmatig tegen in oude gebouwen. Je ziet dat enkelglas een groot warmteverlies heeft. Dubbelglas alweer veel minder. Met een lage U-waarde, zoals van HR++ glas, spaar je dus veel energie uit!

Wat zijn de voordelen van HR++ glas?

Als jouw pand enkel glas of HR glas heeft, is renovatie met HR++ glas zeker de moeite waard. Op de korte termijn merk je op koude dagen direct een temperatuurverschil. Op de lange termijn bespaar je veel energie uit. We zetten de voordelen voor je op een rij.

  • Het is warmer in je pand

    HR++ glas zorgt meteen voor een aangename temperatuur in je pand. In het najaar merk je dit meteen al, vlak nadat je het HR++ glas hebt laten zetten. Tocht en kou krijgen geen kans met HR++ glas, waardoor het meteen behaaglijker voelt in huis of op kantoor. En dat is zeker wanneer je zittend werk doet, een aangenaam verschil.

  • Je spaart veel gas uit

    Het belangrijkste voordeel van HR++ glas is natuurlijk de energie die je uitspaart. Je hoeft aanzienlijk minder te stoken. Ter vergelijking: een gemiddelde woning heeft ongeveer 24m² aan glas. Wanneer je enkel glas laat vervangen door HR++ glas, kun je tot 500 euro per jaar besparen op stookkosten. Met de stijgende gasprijzen misschien zelfs meer.

  • Het is stiller in huis of kantoor

    HR++ glas zorgt ook voor een stukje geluidsisolatie van buiten. Je creëert op kantoor of in je huis dus meteen rust. Altijd prettig! Geluiden van bouwactiviteiten, schoolkinderen of lawaai laat op de avond zijn minder hoorbaar in het pand wanneer er HR++ glas geplaatst is.

HR++ is de moeite waard

Isolatie met HR++ glas is een investering die zich later ruimschoots terugbetaalt. Je hebt er lange tijd plezier van. Daarnaast spaar je het milieu en ga je met je tijd mee door te investeren in modern dubbelglas. QBuild is expert in renovatie en vooral ook: verduurzamen. Overweeg je HR++ glas en ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?