5 tips voor een
duurzamere
werkplek.

De trend die duurzaamheid stimuleert is nog steeds sterk aanwezig en dat is een goed teken. Steeds meer huishoudens proberen zo energieneutraal te zijn.

Maar hoe zit dit eigenlijk met de werkplek? Nu we weer op kantoor mogen werken, zijn we daar gemiddeld 40 uur per week aanwezig. Tijd om die werkplek duurzamer te maken. Met de volgende tips is dit in een handomdraai geregeld.

 

Tip 1: zorg voor een gezamenlijke lunch op kantoor

Laten we eerst met een kleine stap beginnen. Lunches worden vaak in plastic boterhamzakjes en plastic drinkflesjes meegenomen. Of wat dacht je van de kant-en-klare salades die steeds meer mensen meenemen naar kantoor? Een gezonde en bewuste keuze, dat wel, maar wel eentje die zorgt voor onnodig veel plastic. Probeer eens gezamenlijk te lunchen op kantoor, doe in één keer boodschappen en bestel ook eens vegetarisch of biologisch broodbeleg. Een bewuste stap en ook nog eens ontzettend gezellig.

 

Tip 2: investeer in zonnepanelen

Het is een grote investering, maar daar tegenover staat jarenlang profijt. Zonnepanelen sieren niet voor niets steeds vaker de daken van woonhuizen en bedrijfspanden. Vaak verdien je in maximaal acht jaar de investering terug, het is fiscaal aftrekbaar en het kan je maandelijks zo’n € 700 besparen. En wist je dat de zon niet eens direct hoeft te schijnen op de panelen? Ook als het even bewolkt is, kan de zon hier al invloed op uitoefenen.

 

Tip 3: stap over op digitaal

Even de stagiaire naar het kopieerapparaat of de printer sturen is toch wel een beetje achterhaald. Je kunt grote duurzaamheidsstappen maken door documenten digitaal te delen. Even een document mailen of een gezamenlijke Drive openen is zo gedaan en bespaart het gebruik van papier. Standaard geprinte documenten als nieuwsbrieven en flyers kun je ook digitaal versturen. Sterker nog: klanten zullen raar opkijken als ze toch een uitgeprinte nieuwsbrief of flyer in de bus ontvangen. Als je stopt met printen, kun je jaarlijks zo’n 73 bomen per jaar besparen!

 

Tip 4: regel de temperatuur op een natuurlijke manier

We zijn het vaak zo gewend: als het warm is doen we de ventilatie aan, als het koud is doen we de verwarming aan. We vergeten dat we ook ramen en deuren hebben en dat ons lichaam behoorlijk wat aankan.

Zet bij warm weer de ramen eens flink tegen elkaar open, zodat het lekker door het pand waait. Je zult zien dat het dan behoorlijk kan afkoelen. Probeer daarnaast niet direct de verwarming aan te doen als het wat koeler wordt. Gemiddeld is 18 tot 18,5 graden voor mannen en vrouwen een voldoende aangename temperatuur. Als het écht koud dreigt te worden, is een plaid of dikke trui je beste vriend!

 

Tip 5: bespaar op elektriciteit

In de lente en de zomer is het langer licht en – als we geluk hebben – schijnt de zon ook vaker. Dat is niet alleen gunstig voor de aangeschafte zonnepanelen, maar ook voor het gebruik van de verlichting. Dit wordt vrijwel overbodig. Vooral in ruimtes die slechts af en toe gebruikt worden, zoals de vergaderruimte, hoeft het licht niet altijd aan.

Moet je ruimtes écht verlichten? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van LED-verlichting. Deze verlichting verbruikt tot 90% minder energie dan een gloeilamp.

Kijk daarnaast ook kritisch naar computers en beeldschermen. Deze laten we vaak automatisch aanstaan, terwijl dit niet de hele dag nodig is. Doe elektrische apparaten daarom alleen aan als je ze ook daadwerkelijk gebruikt.

 

Jouw pand verduurzamen? Er zijn genoeg mogelijkheden om jouw pand klaar te maken voor de toekomst! Neem contact met ons op en we bespreken ze graag met je.

24/7 bereikbaar

Schade aan je gebouw door een calamiteit? QBuild staat dag en nacht voor je klaar.