
Tussen het bruisende leven op en rondom de Jan van Galenstraat in Amsterdam vind je op nummer 145 het projectteam van QBuild. Iedere dag wordt vanuit deze ruimte gewerkt aan dit project. Kort samengevat: het verduurzamen en brandveiliger maken van veel 177 woningen aan de Jan van Galenstraat en omgeving. Werkvoorbereider Kjeld neemt ons mee in dit project.
“Vorig jaar deden we nog fase 1 van dit project, deze is inmiddels opgeleverd. Hierin verduurzaamden we 66 woningen die we ook nog eens brandveiliger maakten. Eind januari 2024 zijn we gestart met fase 2 waarin we zelfs 111 woningen gaan verduurzamen. Hieronder valt niet alleen de Jan van Galenstraat maar ook de Admiralengracht net om de hoek. In fase 2 hebben we ook begane grond woningen waar we ook de vloerisolatie doen. Iets wat we bij fase een niet hadden omdat daar op de begane grond veelal winkels zaten die qua binnenwerk niet onder het project vielen”, vertelt Kjeld.
Verduurzamen en brandveiliger
Maar wat doen we dan allemaal aan het verduurzamen en brandveiliger maken van de woningen? Genoeg! Kjeld noemt ze op: “In ieder geval wordt overal het huidige thermoglas vervangen door HR++ glas met ventilatieroosters en iedereen krijgt mechanische ventilatie. Daarnaast worden de plafonds van de woningen op de derde verdieping gesloopt, geïsoleerd en opnieuw geplaatst. Dit doen we dan direct met brandwerende gipsplaten om de brandveiligheid te verhogen. Deze brandwerende gipsplaten plaatsen we ook in de meterkasten en inbouwkasten. Tot slot wordt in sommige woning een nieuwe CV ketel geplaatst. Dit doen we alleen als er bijvoorbeeld nog een gaskachel aanwezig is of als de CV ketel ouder is dan 18 jaar”, vertelt Kjeld. “Vooral het brandwerend maken van de plafonds maakt dit project anders dan anderen, want dit komt zeker niet overal in voor.”
Impact
Vooral het slopen en vervangen van de plafonds gaat veel werk, maar ook impact voor de bewoners inzitten. Kjeld vertelt: “De plafonds die in deze woningen zitten geven veel troep en stof. Dus deze bewoners gaan tijdens de werkzaamheden in een logeerwoning”. En daar komt onze tak bewonersbegeleiding om de hoek kijken. Bij projecten zoals op de Jan van Galenstraat begeleidt een bewonersconsulent de bewoners. De bewonersconsulent is de contactpersoon en verzorgt onder anderen start werkgesprekken, sleuteloverdrachten en zorgt er natuurlijk voor dat de bewoners op de hoogte zijn van alle nieuwtjes rondom het project.
10 dagen per woning
Verduurzamingsprojecten zoals deze doen we dus veelal in bewoonde staat. De richtlijn vanuit Gemeente Amsterdam? Vijf dagen voor verduurzaming en vijf dagen voor onderhoudswerkzaamheden. “In totaal hebben we voor deze woningen dus 10 werkdagen”, verteld Kjeld. “Extra belangrijk dus dat de planning goed verloopt en de communicatie met bewoners goed gaat. Gelukkig redden we het vaak in die 10 dagen en zo houden we de impact voor de bewoners zo laag mogelijk. Naar verwachting zijn we voor de bouwvak klaar met dit project en dan is niets zo mooi als het zien van het eindresultaat na zo’n grote klus als deze.”