Chaos door valwind in Leersum.

Schade in Leersum
18 juni 2021, een dag die de Leersummers niet zo snel zullen vergeten. Die dag werd het Utrechtse dorp Leersum hard geraakt door het noodweer wat over Nederland raasde. Een valwind nam hier alles wat op haar pad kwam mee. “Het was bijna Amerikaans,” is de reactie van veel ooggetuigen, doelend op de tornado’s die daar regelmatig voorkomen.

De schade in het dorp is gigantisch, en nog lang niet allemaal verholpen. Vanuit QBuild waren we al snel ter plaatse om zo snel mogelijk schades te gaan herstellen. Hoewel er al veel werk is verricht, zijn we er nog lang niet…

Al op 19 juni vertrok er een team vanuit QBuild richting Utrecht, maar erg veel konden zij op dat moment nog niet doen. Alle toegangswegen naar het dorp waren versperd door de vele bomen die omvergeblazen zijn. Er wordt geschat dat er zeker duizend bomen zijn ontworteld in het natuurrijke gebied. Pas nadat deze bomen geruimd waren door de groenvoorziening konden wij de schades op gaan nemen.

Alle hens aan dek.

Bijna iedereen in Leersum was wel geraakt door de storm, dat zijn flink wat schademeldingen! Vanuit het kantoor in IJsselstein waren Angelique Spelt en Anton Doornekamp, zeker de eerste dagen na de storm, ontzettend druk met de coördinatie en administratie van dit project. Schadeherstelmanagers Tim van de Water en Walter Douma waren zelf snel ter plaatse om bij zoveel mogelijk klanten de schade op te nemen. Al snel werd duidelijk dat deze klus meerdere maanden zou gaan duren. Daarom de taak aan de herstelmanagers om te bepalen: Wie moet er direct geholpen worden en wie kan nog wel eventjes wachten?

Inmiddels zijn alle urgente schades opgepakt, maar het echte werk gaat eigenlijk de komende periode pas beginnen. Vanaf half augustus gaan er voor een periode van tien tot twaalf weken zo’n vier man vanuit QBuild toegewijd aan de slag om alle schades hier verder te herstellen. In totaal gaat het om ongeveer zestig schademeldingen. De meeste hiervan zijn beschadigde daken door omgevallen bomen.

Gebrek aan materialen.

Bouwmaterialen zijn momenteel erg schaars, daarnaast is de prijs voor de producten die er wel zijn erg hoog. Dit maakt het herstellen van een project zoals Leersum zeker niet gemakkelijker. De vraag naar materialen om alle getroffen woningen in het dorp te herstellen is gigantisch, terwijl het aanbod er lang niet altijd is. Dit komt de planning van het schadeherstel niet ten goede.

Daarnaast staan er in Leersum veel oude woningen, gemaakt met oude materialen. Zo is er bijvoorbeeld een woning met een dak met dakpannen uit 1890, die kun je logischerwijs nergens meer krijgen. Deze dakpannen moeten speciaal gemaakt worden, zodat ze passen bij de rest die de storm wel heeft overleefd. En zo zijn er nog tientallen voorbeelden van oude woningen waar nieuwe materiaal voor gemaakt moet worden. Een tijdrovende klus!

De angst blijft.

Wanneer schadeherstelmanager Walter begin augustus een bezoek brengt aan een gedupeerd huishouden, barst er tijdens het gesprek buiten opeens een flinke onweersbui los. “Toen er een flinke donderklap kwam, zag ik de angst bij de mensen in de ogen. Mensen zijn echt getraumatiseerd door wat er gebeurd is,” vertelt hij.

Wat Walter aan de andere kant erg mooi vindt om te zien in het dorp, is de saamhorigheid. Zeker in de eerste week was dit goed zichtbaar: “Echt iedereen kwam naar buiten om elkaar te helpen en de schouders er onder te zetten.” Naast materiele schade is er door de storm ook veel emotionele schade, een hart onder de riem van de buurman kan dan echt het verschil maken.

Voorlopig is er dus nog wel even werk in het Utrechtse Leersum. Als de weersomstandigheden ons gunstig gezind blijven, verwacht Walter dat in de loop van november alle schades in Leersum zijn hersteld.

Schade in Leersum Schade in Leersum Schade in Leersum Schade in Leersum QBuild in Leersum

24/7 bereikbaar

Schade aan je gebouw door een calamiteit? QBuild staat dag en nacht voor je klaar.