De uitdaging van de Betonnen Silo.

Uitzicht Betonnen Silo
Een bijzondere opdracht aan het IJ in Amsterdam. In het laatste kwartaal van 2021 mochten de QBuild divisies Totaalonderhoud en Dakwerken aan de slag in de Betonnen Silo aan de Silodam. Een project wat vanwege de hoogte en ligging nog best een uitdaging bleek.

De Amsterdamse Silodam.

De Silodam is een strekdam die staat in het westelijk havengebied van Amsterdam. De circa 300 meter lange strekdam steekt uit in het IJ. Langs de Silodam staan twee voormalige graansilo’s die nu dienstdoen als appartementengebouwen.

De strekdam werd aan het eind van de 19e eeuw aangelegd en vormt de oostelijke grens van de rond dezelfde tijd aangelegde Houthavens. In 1896 werd hier de graansilo Korthals Altes gebouwd, beter bekend als de Stenen Silo. Toen de Stenen Silo te klein werd, werd in 1952 de naastgelegen Betonnen Silo gebouwd.

Oorspronkelijk zouden beide silo’s worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw, maar het industrieel erfgoed werd gered toen de Stenen Silo in 1996 tot rijksmonument werd verklaard. Rond de millenniumwisseling werden de silo’s omgebouwd tot appartementengebouwen. De Betonnen Silo wordt sinds 1999 bewoond en bevat 84 sociale huurwoningen, 11 vrijesectorwoningen en 1.600 m² bedrijfsruimte.

Onze werkzaamheden.

Het project betrof werkzaamheden op de negende en tiende verdieping van de Betonnen Silo. Wegens de hoogte van 37 meter en de moeilijke bereikbaarheid van de te onderhouden onderdelen is ervoor gekozen om onderhoudsarme materialen toe te passen.

Voor de opdrachtgever VVE De Betonnen Silo zijn onder andere de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Plaatsen van een gevelsteiger op de kopse gevel voor aanvoer van mensen en materiaal.
  • De houten kozijn pui volledige vervangen door een aluminium kozijn pui.
  • Het vervangen van de houten daklijsten.
  • Het herstellen van de stalen constructie en deze voorzien van nieuwe brandwerende coating en plastisol zetwerk.
  • Het aanbrengen van nieuwe dakbedekking op de dakterrassen.

Deze werkzaamheden zijn gezamenlijk uitgevoerd door de divisies Totaalonderhoud en Dakwerken, onder toezicht van projectleider Totaalonderhoud Remco Verweij.

Remco vertelt: “De grootste uitdaging was het vervangen van de kozijn pui op 37 meter hoogte door middel van een hijskraan, dat heeft mij wel even wat nachtrust gekost!”

Betonnen Silo in Amsterdam Betonnen Silo in Amsterdam

De werkzaamheden zijn zonder problemen uitgevoerd in de periode van september tot en met december 2021.

Fotocredit: Holland-PhotoStockNL

24/7 bereikbaar

Schade aan je gebouw door een calamiteit? QBuild staat dag en nacht voor je klaar.